واژه شناسی در نت ورک مارکتینگ

واضح است که برای درک مطالب، ایجاد شفافیت و داشتن اطلاعات صحیح از علم نت ورک مارکتینگ، دانستن مفاهیم و واژه های کاربردی در آن ضروری می نماید.
– بازارداری شبکه ای (Network Marketing)
– توزیع کننده ( distributor )
– مالک کسب و کار مستقل یا رهبر سازمان (IBO) (Independent Business Owner):

یعنی کسی که وابسته به شرکت تولیدکننده یا خدمت دهنده نیست و از شرکت حقوق نمی گیرد.
– مرکز درآمد یا دفتر کار (در سازمان )، دفترکار (BC) یا بیزینس اکانت (Business Center):

در طرح پاداش و پورسانت شرکت ( پلان درآمدی )، هر عضو یا نماینده به واسطه این “دفتر کار”، شناخته می شود. نماینده، کمیسیون یا پورسانت های حاصل از فروش خود و سازمانش را ( در بستر پلان درآمدی شرکت ) به وسیله دفتر کار خود دریافت می کند.

با عضویت در یک شرکت نت ورک مارکتینگ، به هر نماینده یک مرکز درآمد یا “دفتر کار مجازی” در وب سایت شرکت داده می شود و در پلان درآمدی، نماینده مستقل را با آن می شناسند. نماینده می تواند کمیسیون و درآمد حاصل از فروش خود و سازمانش را به وسیله این اکانت مجازی دریافت کند.
سازمان: منظور از سازمان، تمام افرادی هستند که به عنوان (IR) یا همکار و توزیع کننده یا (Dist) زیر نظر شاخه IBO به فعالیت مشغول هستند.
– بالاسری، اپ لاین یا پیش قدم (Up line): در صنعت نت ورک مارکتینگ چند سطحی، بالا سری یک فرد، به تمام کسانی گفته می شود که در پلان پاداش شرکت، مستقیما بالاتر از آن فرد هستند. وظیفه اصلی اپ لاین ها انتقال آموزش های لازم به آن فرد، نماینده های مستقل فروش و سازمان او است. به عبارت دیگر اپ لاین فردی است که فرد دیگر را به عضویت در می آورد، و یا هر کسی که در همان خط، از سمت بالا به او متصل است.
– زیر مجموعه یا دایرکت ( Down Line ): به تمام کسانی گفته می شود که در هر سازمان، زیر دست نماینده مستقل فروش به فعالیت مشغولند، به این تجارت می پیوندند و نماینده به نوبه خود مشغول آموزش و حمایت از آنهاست.
پلان، طرح برگردان پورسانت یا طرح درآمد زایی ( Plan ): برای برخورداری از پورسانت و پاداش هایی که هر نماینده فروش، از فروش محصولات در سازمان خود دریافت می کند، شرکت اصلی، یک طرح درآمد زایی ایجاد می کند. این پلان، ثابت است و طی آن، کمیسیون های معینی به رهبر سازمان ( سر تیم ) و به هر یک از افراد موثر در فروش محصول پرداخت می گردد.
سطح ( Level ): به جایگاه هر فرد یا نماینده فروش در سازمان بالا سری اش گفته می شود. معمولا در هر شرکت نت ورک مارکتینگ، این سطوح به اسامی مختلفی نام گذاری شده اند. برای حفظ نظم بیشتر، هر فرد با افراد سطح اول زیر مجموعه خودش، مستقیما ارتباط کاری برقرار می کند و تا پائین ترین سطح سازمان، این ارتباط در درجه اول به همین صورت برقرار می شود. این بدین منظور است که روابط سازمانی در نت ورک مارکتینگ منظم باشد تا تمام فشار کار بر روی رهبر سازمان وارد نشود.

عرض (Width) و عمق (Depth):

این دو واژه، تفاوت پلان های مختلف درآمد زایی را به خوبی نشان می دهند.
عرض: به حداکثر تعداد افرادی گفته می شود که فرد می تواند در اولین سطح خود داشته باشد. به افراد سطح اول، Front Line، ورودی ها و اعضای مستقیم نماینده هم گفته می شود.
عمق: به حداکثر تعداد سطوحی گفته می شود که فرد با تلاش های خود و افراد زیر مجموعه اش ایجاد می کند و بابت آن می تواند پورسانت دریافت کند.

زیر مجموعه یا “سازمان فروش” :

– در طرح های درآمدی ماتریکس( Matrix ) دارای عرض و عمق محدود است.

– در طرح های درآمدی Uni-Level و Break way عرض نامحدود و عمق محدود است.

– در طرح های درآمدی باینری یا جفتی ( Binary ) عرض همیشه معادل ۲ ( محدود )و عمق نامحدود است.
شاخه یا لگ یا دست ( Leg ):
به شخصی که نماینده فروش در سطح اول خود، به طرح درآمدی معرفی می کند شاخه یا لگ گفته می شود. سطح اولی نیزبه نوبه خود قادر به تشکیل یک شاخه یا لگ جدید است.

سی سی ( Case Credit ):

در نت ورک مارکتینگ، مانند هر صنعت دیگر، هدف ارائه کالای با کیفیت یا خدمات خوب است. شرکت های معتبر نت ورکر برای پرداخت صحیح و اصولی پاداش و پورسانت ها به اعضای خود، از سیستم ارزش گذاری امتیازی (Case Credit) بهره می گیرند. یعنی به هر محصول با توجه به قیمت آن، ارزش امتیازی خاصی ( در قالب یک عدد )اختصاص می یابد. بدیهی است، هرچه کالا گران تر باشد امتیاز آن نیز بیشتر است. بنابر این ارزش گذاری CC باعث تشویق اعضا برای فروش محصولات مختلف می شود. از طرفی مزیت مهم برای شرکت این است که هرگاه شرکت قصد فروش محصولات خاصی را داشته باشد، با اختصاص (موقتی یا دائم) امتیاز CC بالا به آن کالا، اعضای خود را به فروش آن محصول ترغیب می کند.
واضح است که میزان پورسانت هر فرد بستگی به مجموع امتیاز کالاهای فروش رفته توسط او و اعضای سازمانش دارد. یعنی هرچه پایه های سازمان هر فرد ( لاین اول) قوی تر و حرفه ای تر باشد میزان پورسانت نیز بیشتر خواهد بود.

رتبه (Rank) :

به سطح یا مقامی در پلان درآمدی شرکت نت ورکی گفته می شود که دارای جایزه یا پاداش بیشتری است. معمولا هر فرد یا نماینده فروش، در ابتدای ورود به شرکت نت ورکی، با نام های مختلفی – که حکایت از رشد و دستیابی به حجم خاصی از فروش دارد – خطاب قرار می گیرد. انتخاب این نام ها و عناوین در هر شرکت، سلیقه ای است. بر اساس رشد فروش و نیز حجم خاصی از فروش ( طبق پلان ) آن شرکت به فرد اجازه ارتقای درجه یا Rank می دهد.
همچنانکه بیان شد شرکت ها برای نشان دادن درجه و رتبه های مختلف خود، نام های متفاوتی به کار می برند. مثلا در شرکت Forever آمریکا این رتبه ها به قرار زیر است:
منیجر < اسیستانت منیجر < سوپر وایزور < اسیستانت سوپر وایزور < ورودی جدید

 Stair step plan :
به طرح یا پلان های پاداشی گفته می شود که در آنها امکان پیشرفت و ارتقای سطح وجود دارد.

این ارتقای سطح، ابزار مشوقی است برای معرفی اعضای با تجربه تر، تا درآمد بیشتری دریافت شود. اعطای جوایز ویژه در جهت رسیدن به سطح بالاتر نیز ممکن است توسط شرکت نت ورکی انجام شود.
پلان های یک سطحی (Uni-level plan):
این پلان ها ساختاری ساده دارند. تعداد افراد در سطح اول نامحدود، ولی تعداد سطح ( مسیر عمقی یا عمودی ) که بابت آن پورسانت دریافت می شود محدود است. این بزرگترین عیب این نوع پلان است، چون تلاش های رهبر سازمان از سطح اول به بعد نادیده گرفته می شود و امکان پیشرفت در این مسیر وجود ندارد.
پلان های ماتریکس ( Matrix Plan ):
در این پلان ها، هم تعداد افراد در سطح اول و هم تعداد سطوح- که بابت فروش در آنها پورسانت دریافت می شود – محدود است. اما اگر تعداد افرادی که مستقیما وارد می شوند بیش از تعداد مجاز تعیین شده در سطح اول ( عرض طرح ) باشد می توان آنها را در سطح بعدی قرار داد که در این صورت باعث تنبلی افراد در سطوح بالاتر در سازمان می شود.
پلان باینری (Binary Plan):
در پلن باینری یا جفتی تعداد افراد در سطح اول فقط می تواند ۲ نفر باشد اما تعداد سطوح که می شود از آن پورسانت فروش دریافت کرد نامحدود است.
(Break Away):
در این نوع پلان تعداد افرادی که می شود در سطح اول داشت نامحدود و کسب درآمد متناسب با داشتن شاخه های متعدد است. این پلان معمولی ترین و پرطرفدارترین پلان در بین پلان های موجود در نت ورک مارکتینگ است و اقبال خوبی در بین نت ورکرهای سراسر جهان داشته است.
پلان درآمدی در شرکت فوراور لیوینگ آمریکا (Forever living Products یا FLP) نیز از همین پلان است.
در این پلان، هر نماینده با رسیدن به حجم خاصی از فروش ( مجموع فروش خود و زیرمجموعه هایش ) در یک مدت معین، پله پله مراحلی را پشت سر می گذارد تا به مرحله آخر و اوج برسد ( ۳ تا ۴ مرحله ). برای هر یک از این مراحل، تخفیف های بیشتری برای عمده فروشی منظور می گردد.
پراسپکت (Prospect):
مشتری احتمالی، یا کسی که هنوز ثبت نام نکرده است اما پتانسیل تبدیل شدن به همکار را در آینده دارد.
یوزر خام (Raw User):
فردی که تازه در شرکت نت ورک مارکتینگ ثبت نام کرده است.
لیدر یا راهبر (Leader):
شخصی که وظیفه “رهبری مشاوره” برای مشاورهای فروش سازمان خود را دارد و اطمینان حاصل می کند که آنها به خوبی تعلیم دیده و می توانند به درستی، محصولات شرکت را به مشتری معرفی، فروخته و یا عضوگیری کنند.
تاپ لیدر ( Top Leader):
فردی که وظیفه رهبری لیدرهای سازمان را دارد.
کراس لاین (Cross Line) :
دو فردی که موازی با هم در دو زیرمجموعه اما زیر یک آپ لاین قرار دارند (یا گروه موازی) ( به عبارتی دیگر: فردی که آپ لاین او و شما یکسان است ).
همکار :(Associate)
پورسانت، درصد ( درآمد نماینده فروش ) (Percentage)
کمیسیون، پاداش (درآمد نماینده فروش ) (Commission)
آموزش (Training)
جلسه، ملاقات (Meeting)
الگوهای ذهنی، مدل فکری (Paradigm)
پاداش سطح: پاداشی که از تغییر یا ارتقای سطح در پلان درآمدی به دست می آید (Bonus Level)

معرفی کردن، بیان، ارائه و توضیح به شکل چهره به چهره ی اصول نت ورک مارکتینگ به دیگران           (Present)
دایرکت، افراد سطح اول هر نماینده فروش (Direct)
فروش مستقیم (Direct Selling): شیوه ای از بازارداری است که به صورت فروش فرد به فرد یا شرکت به فرد، به دور از مکان های خرده فروشی تعریف می شود و به صورت تک سطحی و چند سطحی انجام می شود.

بازارداری تک سطحی (single level marketing) : یکی از انواع فروش مستقیم است که در آن افراد ملزم به ساختن سازمان یا شبکه فروش نیستند و تنها بابت فروش شخصی کالای خود به دیگران، پاداش دریافت می کنند.
بازارداری چند سطحی (multi level marketing) : نوعی از فروش مستقیم است که در آن نماینده فروش علاوه بر فروش شخصی خود، از طریق معرفی و آموزش فروشندگان دیگر نیز پاداش دریافت می کند.

کار آفرین (Entrepreneur): در زبان فرانسوی یعنی متعهد شدن، اما در معنای کاربردی آن، کار آفرین کسی است که متعهد می شود، مخاطره های یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل کند و با کلمات خود اشتغالی Self-Employment و Job Creating فرق دارد.

توزیع کننده مستقل:          (Independent Sales Representive, Distributor)
توزیع کننده مستقل، صاحب کار مستقل، مشاور محصول مستقل، توزیع کننده عمده، نشانگر فردی است که نقش عمده فروش، خرید کننده، خرده فروش، توزیع کننده و عضو گیرنده را در سیستم نت ورک مارکتینگ دارد و به بالاترین نقش یک مصرف کننده در یک شرکت نت ورکی نیز اشاره دارد.
درآمد رسوبی (Residual income): به معنی درآمد حاصل از انجام “یک بار” یک کسب و کار و کسب مکرر سود از آن، مثل نوشتن یک کتاب و کسب سود از چاپ مکرر و فروش آن

درآمدزایی در نت ورک مارکتینگ رسوبی است

اسپانسر (Sponsor): یا حامی، فردی است که معرف مستقیم یک نماینده فروش است و وظیفه هدایت و حمایت وی را دارد. ( به نوعی، همان اپ لاین است )
همانند سازی یا تکثیر (Duplication): انتقال دانش و آموزش به اعضای سازمان فروش

طرح بازگردان پورسانت یا طرح جبرانی یا تشویقی (Compensation Plan):
طرحی که در آن مشخص می شود که نماینده مستقل فروش، چگونه و چه مقدار درآمد یا پورسانت از فروش شخصی و سازمان فروش خود دریافت می کند. پلان های درآمدزایی به نیت ایجاد رفتار فروش و انگیزه فعالیت طراحی می شوند. معمولا پلان ها شامل پاداش ها، اهداف و مقاصدی برای نماینده توزیع کننده هستند. در هر پلان، رتبه ها و شرایط کسب و رسیدن به آنها با جزئیات کامل توضیح داده می شود.

بسته یا کیت شروع کار :     (Starter Kit)
مجموعه ای از دانش و ابزار آموزشی است که در قالب جزوات، کاتالوگ، دی وی دی، بروشور، پی دی اف، کلیپ، پاورپوینت، کتاب و فیلم توسط شرکت نت ورکر تهیه و در ابتدای فعالیت و پس از ثبت نام به توزیع کننده داده می شود. از جمله مطالب و محتوای این بسته:

  • اطلاعات اولیه برای شروع کار
  • استانداردهای رفتاری
  • روش های فعالیت
  • مشخصات فنی همه کالاهای قابل فروش شرکت
  • پلان درآمدی و نحوه امتیازگیری
  • سمپل های کالا
    کیت شروع کار می تواند رایگان یا غیر رایگان باشد. در صورت رایگان نبودن کیت، خرید آن،امتیاز، پورسانت یا درآمدی برای بالاسری و توزیع کننده ندارد.

    عضو گیری یا داوطلب گیری: (Recruit)
    ثبت نام کردن یا جستجو کردن برای ثبت نام یک عضو جدید در نت ورک مارکتینگ

    خط اول یا ورودی مستقیم: (Front Line)

    شخصی که نماینده فروش، او را شخصا به عضویت در می آورد و بین آن دو شخص دیگری وجود ندارد.
    بازارسازی دیجیتال یا آنلاین: (Digital Marketing)
    استفاده از ابزارهای آنلاین و دیجیتال در راستای تحقق اهداف بازارداری و فروش، و می تواند شامل روش های مختلف باشد. از جمله:

  • بازارسازی شبکه های اجتماعی      (Social Media Marketing)
  • (SEM) بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو (Search Engine Marketing)
  • ایمیل مارکتینگ             (Email Marketing)
  • بازارسازی محتوایی     (Content Marketing)
  • اس ام اس مارکتینگ       (SMS Marketing)
  • آفیلیت مارکتینگ       (Affiliate Marketing)
  • همکاری در فروش آنلاین:          (Affiliate Marketing)
     بازارسازی پورسانتی یا آفیلیت مارکتینگ: روشی مرسوم در دنیای آنلاین و آفلاین است که فرد به عنوان یک ناشر، تبلیغات محصولاتی که برای خودش نیست، را روی وب سایت یا دیگر صفحات دیجیتال خود منتشر می کند و در ازای تحقق اهداف تعیین شده ، پورسانت مشخص و یا درصدی از فروش را دریافت می کند.
  • بازارسازی محتوایی:      (Content Marketing)
  •  استفاده از محتوای کاربردی، حرفه ای و جذاب برای تحقق و دست یابی به برنامه های بازارسازی و فروش. در این روش، شخص با استفاده از انواع محتویات، تصاویر، فرمت ها، به سراغ مخاطب می رود تا بتواند او را از مشتری بالقوه به بالفعل تبدیل کند.

    بازارسازی به کمک ایمیل:     (Email Marketing)
    روش استفاده از ابزار ایمیل برای انتقال پیام به مخاطبان جامعه هدف به منظور:

  • جذب مشتریان جدید
  • حفظ رابطه با مشتریان قبلی
  • تبلیغات و اطلاع رسانی
  • ارائه محتوای کاربردی و مفید
  • ارسال پیشنهادات، آفرهای ویژه و تخفیف

بازارسازی پیامکی: (SMS Marketing)
اثرگذاری و استفاده از ارسال پیامک برای تحقق اهداف و انتقال پیام به مخاطب جامعه هدف در موارد:
– هرگاه بازخورد سریع مورد نظر است .

– هرگاه مخاطب به اندازه کافی اهل فضای آنلاین نیست.

                            Social Media Marketing
استفاده از شبکه های اجتماعی و پیام رسان های دیجیتال برای انجام:

  •    بازارسازی محتوایی و انتشار محتوا
       تبلیغات محصول و ارائه خدمات
    در این روش با انتشار محتوای جذاب و تعامل بیشتر با مخاطبان، از آنها خریداران وفادار ساخته می شود.
    گوگل ادز / تبلیغات گوگل:    Google Ads
    سرویس تبلیغات کلیکی یا PPC: فرد با پرداخت هزینه موردنظر گوگل روی برخی از کلمات کلیدی، تبلیغ خود را انجام می دهد و لینک های موردنظر در گوگل، یوتیوب، یا دیگر سرویس های گوگل در رتبه های بالا نشان داده می شود.

حجم شخصی :    (PV   (Personal Volume 

حجم کل خرید شخصی یا کل خرید یک نماینده مستقل است که برای خرده فروشی یا مصرف شخصی انجام گرفته است و یا به عبارتی، حجم فروشی از کالا است که به معنای واقعی خرید شده  و قرار است که توسط مصرف کننده نهایی استفاده شود.
                                                                (PGV          (Personal Group Volume 

حجم گروه شخصی: کل خرید سازمان یک نماینده مستقل، که برای خرده فروشی و یا مصرف شخصی انجام رفته است.

( Qualify ): حجم خاص و معینی از خرید محصول که توسط شرکت نت ورکر تعیین می شود تا شرط دریافت پورسانت برای نماینده فروش مستقل محقق شود.

بسیار مهم :                     Marketer    /  Networker     

تفاوت اساسی بازاریاب (Marketer) و نت ورکر یا «بازارساز» (Networker)

بازاریاب، واسطه ای است که تلاشش صرف فروختن کالا به واسطه های دیگر است که نهایتا آن را با قیمتی بیشتر به مشتری نهایی می رساند.حال آنکه
 نت ورکر ( نماینده فروش مستقل ) :
الف) هم خریدار و هم مصرف کننده کالا است
ب) معرف کالا به خریداران و مصرف کنندگان دیگر است 
ج) با حذف واسطه های تجارت سنتی، کسب درآمد می کند 
بنابراین نت ورکر هم جانشین بازار است و هم بازار را در دست دارد . 

کسب و کار خانگی:       Home Business

اتحادیه شرکت های فروش مستقیم  (Direct Selling Association    (DSA
فدراسیون جهانی انجمن های فروش مستقیم    World Direct Selling Association
کمیته تجارت فدرال آمریکا (Federal Trading Commission        (FTC